Kaunista kesää!
Tulinpa ottaneeksi vastaan tuossa alkukeväästä mielenkiintoisen projektin, nimittäin toimeksiannon rakentaa valmispakkauksen miniatyyritalo asiakkaalle. En ollut koskaan aiemmin moista projektia toteuttanut, joten tällaisen mahdollisuuden osuessa kohdalle ajatus kutkutti niin kovasti, että oli sanottava KYLLÄ :)
Näitä minitaloja on ilmeisen monenlaistakin sorttia olemassa, pakkauksen takakannessa oli kuvat ainakin kolmesta erilaisesta. Tälläkertaa kyseessä oli tällainen aamiaisputiikki taloineen ja tilpehööreineen.
Pakkauksen sisältöä tutkittuani huomasin, että talo on pieni. Mittakaavasta en osaa tarkemmin sanoa, mutta ehkä jopa tuplasti pienempää kuin Lundbyn mittakaava, jota omissa taloissani toteutan. Eipä siinä, haaste oli otettu vastaan, eli vene vesillä ja myrsky alkanut, joten mikäs siinä soudellessa :D
Ihan alkuun tutustuin laatikon sisältöön ja ohjeisiin. asiaan, jotka on itselleni poikkeuksetta (ainakin alkuun) hyvin paljon päässä hälinää aiheuttava asia. Tovin ohjeita tutkailtuani sain kuitenkin jo aika hyvin tolkkua niistä, ja aloin etsiä kuvien paloja materiaalien joukosta. Ne olikin mielestäni hyvin merkitty sekä ohjeisiin, että osiin itsessään, joten sopivat palat oli helppo löytää. Pääasiassa koottavat asiat olivat laserleikattuja paloja, jotka painettiin irti kehikosta.
Kokonaisuudessaan tämä tuote oli suunniteltu niin, että kaikki pakkauksen osat tulivat aika pitkälti hyödynnettyä talon kokoamiseen. Roskaa talon rakentamisesta ei siis jäänyt kuin vähäisiä määriä. Siitä isot pojot!
Ohjeet olivat siis ihan hyvät, mutta palautteena sanoisin, että itse olisin kaivannut hieman loogisempaa järjestystä talon kokoamiseen, sekä muutamia mielestäni olennaisia, kokoamista helpottavia kuvia puuttui. Saattaa myös olla, että oma keskittymiskapasiteettini ohjeiden seuraamiseen ei ole ihan (jos lähelläkään) huippulukemia, jolloin ohjeet tuntuivat hyppivän silmille aivan sikin sokin... :D Niin tai näin, tulosta alkoi kuitenkin syntyä!
Lähdin liikenteeseen talon sisärakenteiden kokoamisesta. Palatakseni vielä ohjeistukseen, jotakuinkin tässä vaiheessa olisi ollut järkevintä pujottaa lamppu johtoineen paikoilleen. Mutta koska tämän vaiheen ainut ohjeistus oli vain kuva talon takaosasta (jossa lamppu oli jo paikoillaan + oma looginen ajatteluni oli hetkellisesti lomalla...) huomioni keskittyi enemmän talon takaosan muihin rakenteisiin ja niiden rakentamiseen. Siispä suoritin lampun kiinnitysvaiheen vasta sitten aivan loppuvaiheessa, ja se onnistui kyllä niinkin aivan sujuvasti! Toki lampun johtojen pujotus ennen katon asentamista olisi ollut hivenen helpompi homma ;) Aina ei kuitenkaan mee niinkuin Strömsöössä ja mitä näitä nyt oli...
Pakkauksen materiaalien mukana tuli myös muutama pieni maalipurkki, muoviset pinsetit, liimapullo sekä sivellin. Pakkauksen maali osoittautui hyvin läpikuultavaksi, niin että näiden sivuseinien puupinnat olisi saanut maalata useampaan otteeseen. Ajattelin säästää aikaa ja käytin maalaushommiin oman maalihyllyn tarjontaa, tässä tapauksessa ArteDecon vesipohjaisia akryylimaaleja, joilla on erinomainen peittävyys jo ekalla maalauskerralla.
Pakkauksen mukana tuli myös vihreä maali, mutta sen sijasta käytin talon sivuseinän luukkujen maalaamiseen omaan silmään paremmin sopivaa sävyä, Arte Decon Teal greeniä, eli sinivihreää. Luukkujen saranaosat leikattiin metallilangasta, jotka liimasin tällä erinomaisella Collallin koruliimalla. Monipuolinen liima, joka liimaa erinomaisesti ja pitävästi metallia, kuin myös muoviakin.
Puuosien liimaukseen käytin sekä Tacky Glue Fast Grabia (jossa on erinomainen tarttuvuus liimattaviin pintoihin) sekä Tacky Glue Quick Dry -liimaa, joka on tavallinen askarteluliima, mutta kuivuu tavallista nopeammin, ja onkin äärimmäisen kätevä juuri siksi! Nämä liimat soveltuvat parhaiten huokoisille pinnoille ja ovat kuivuttuaan värittömiä, sekä hyvin matalakiiltoisia. Näissä liimoissa on paksuhko koostumus, eivätkä valu, kuten esim. Erikeeper. Siksi oon tykännyt käyttää näitä juuri erityisesti miniatyyrirakentamisessa.
Seinien pystytyksen jälkeen oli kattohommien vuoro. Piippu ja savupilvi koottiin niin ikään vaneriosista. Kunnon näpertämistä! Piippu päällystettiin tiilikuvioisella paperilla. Näitä kuviopapereita oli pakkauksessa useita (erilaiset kuviot oli printattu paperille), ja olivat siis jo tarvittavassa muodossaan (kuten piipun tiilikuvio). Printtejä käytettiin myös esim. kojun lattiassa ja seinissä, purkeissa ja muissa pienissä yksityiskohdissa. Näiden leikkaamiseen erityisen hyvät sakset ovat mahdollisimaan pienet, kuten nimenomaan tähän asiaan tarkoitetut 3D-askartelusakset.
Kattomateriaali oli muovinen, ja niin tylsän tasaisen sävyinen, että se kaipasi ehdottomasti pientä ehostusta! Kun liimausten saumat olivat kuivuneet (käytin tähän myös Tacky glue fast grab -liimaa), töpöttelin tuputtimella katon pintaan ruskeaa akryylimaalia tekemään siitä kivamman näköisen. Tein vastaavaa ehostusta myös talon seiniin, savupiippuun, sekä myöhemmin myös kalusteisiinkin. Näin kokonaisuudesta ei tullut niin kliininen, vaan mielestäni tällainen pieni ehostus toi kokonaisuuteen paljon enemmän elävyyttä, ja sitä ihanaa kulumaa ja rosoa, josta mä erityisesti pidän :)
Kun talo oli muutoin kasassa, pääsin rakentamaan kojun kalustusta! Osa rakenteista (keltaiset osat) olivat vain liimausta vailla valmiita osia, osa esineistä piti koota ihan alusta pitäen pienistä vanerin osista sekä maalata. Yhdessä osiossa oikaisin hieman. Ohjeessa piti tehdä kolme valkoista purkkia rullaamalla paperisuikaleet tiiviiksi rulliksi, joista sitten purkit muodostuisivat. Säästääkseni aikaa (suikaleet olivat todella pieniä), nappasin tilpehöörilaatikostani kolme pienempää kokoa olevaa valkoista hamahelmeä, jotka sopivat hyllyyn kokonsa puolesta aivan täydellisesti! Maalasin hamahelmiin harmaat yläosat ikäänkuin kansiksi, ja valmista tuli! Jos on iisimpiäkin vaihtoehtoja tarjolla, niin miksei niitä hyödyntäisi :)
Alemmassa kuvassa on esillä kaikki valmiit pikku yksityiskohdat, joita ahkeran näperryksen jälkeen pääsi vihdoin asettelemaan paikoilleen! Ihanaa! Yllämainitsemani hamahelmipurkit on aseteltu pieneen sinivihreään hyllyyn. Muut hyllyjen purkit on tehty pakkauksen paperiprinteistä (taivutettu siveltimen varren ympäri).
Ennen valmiin aamiaiskojun paljastusta laitan alle kuvia talon takaosasta, jonne siis sai säädettävän valokatkaisijan piiloon. Ensikertaa kytkin tällaisia johtohommeleita, ja sain kuin sainkin oikeat johdot oikeisiin kohteisiinsa ja valo toimi kertalaakista! Olipa se kertakaikkisen hyvä fiilis kun valo ekan kerran välkähti johdon toimivuutta testatessa! :D Ohjeistus oli hyvä, paitsi sen jouduin varuiksi vielä googlettamaan, että onko musta johto + vai -. Ja miinushan se on, punainen on +. Pakkauksen mukana tulleesta paksusta kartongista leikkasin vielä sopivan kokoisen palan taustan suojaksi.
Sittenpä päästään ihastelemaan valmista pikku aamiaiskojua! Valmiin talon mitat ovat n. 10 cm (leveys), 6 cm (syvyys) ja korkeus n. 15-18 cm. Ja puotihan on täynnä aivan ihania pikku yksityiskohtia! Niin söpöä!
Ja pikkutalon tunnelmahan nousi aivan kattoon - ja ylikin - kun valot kytki päälle!
Aivan ihana kokonaisuus!
Vai mitä olet mieltä?
Kaikenkaikkiaan tämä oli aivan ihana projekti ja oon iloinen, että lähdin tällaistakin kokeilemaan! Nopealla googlettamisella näyttäisi, että näitä miniatyyri-roomboxeja saisi ainakin netin kautta Adlibrikseltä. Sitä en osaa sanoa mistä muualta näitä minitaloja voi Suomessa ostaa. Jos joku tietää kertoa, niin kirjoita kommenttia alle, niin halukkaat saavat tiedon sitä kautta :)
Youtubesta löysin parinkymmenen minuutin videon kyseisen kojun rakentamisen vaiheista, linkkaan sen vielä tähän https://www.youtube.com/watch?v=vtSqbPksjZ4
Iloa kesään ja nautinnollisia hetkiä,
Kommentit